70 kedves üzenet Budapest utcáin

2017. szeptember 13.

2d.JPG

A világunknak szüksége van több kedvességre. Egy kis lélekmelengetésre. Valakire, aki teleragasztja Budapest utcáit bíztató sorokkal. El se tudom képzelni hány ember arcán jelent meg mosoly, hány embernek tette szebbé a napját egy-egy ilyen kis üzenet. 

A mai világban rettentő kevés az olyan ember, aki nem átgázolni vagy kihasználni akar, aki kedves sorokat küld, ha tudja, hogy nehéz nap előtt állsz, vagy csak egyszerűen a lényével inspirál.

Gulyás Lídia @lidiaontheroad vasárnap pedig pont ezt tette arc nélkül, ismeretlenekkel. Olvassátok el a történetét, csodáljátok meg a képeit, és osszátok meg ti is őket! Legyünk együtt jobb emberek! 

img_9035.JPG

Honnan jött a #70kindcomments ötlete?

Évek óta hobbim a tipográfia, Instagramon mindig egy-egy inspiráló üzenetet illusztrálok velük és már nagyon régóta szerettem volna ezt a jegyzetfüzetekből és kávéspoharakról az “utcákra vinni”, kedves üzeneteket hagyni kis cetliken amerre csak járok. De valahogy mindig valami elbátortalanított: időhiány, önbizalomhiány, olyan kérdések, hogy van-e egyáltalán ennek értelme, miért érdekelne bárkit is egy kis cetli a falon… Úgyhogy sokáig csak érlelődött bennem ez a kezdeményezés - egészen idáig. 

Minden évben van egy globális Instagram találkozó, a #WWIM, amiken rendszeresen részt veszek a barátaimmal. Idén szeptember 9-10-re esett és a tematikája #KindComments, azaz Kedves Üzenetek volt. Tudtam, hogy ez a tökéletes alkalom, hogy megvalósítsam ezt az ötletet. 

Ugyanazon a napon, amikor ez az elhatározás megtörtént, szörnyű hírek rázták meg a baráti körömet: hetek óta kerestek egy korombeli srácot és aznap megtalálták a holttestét elásva, rajta 70 késszúrással… Bár személyesen nem ismertem őt, a testvérét igen és nagyon mélyen megrázott engem is a hír. Sosem undorodtam még ennyire a világtól, mint abban a pillanatban, ugyanakkor pedig teljesen összeállt a fejemben a tervezett projekt és egyszerűen tudtam, hogy nem állhatok meg néhány kedves üzenetnél, 70-et kell írnom, akármennyi energiát és időt is kell belefektetnem.

70 késszúrás, 70 kedves üzenet. Van egy igevers a Bibliában, ami eszembe jutott aznap este: “Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.” Tisztában voltam vele, hogy ezekkel a kedves üzenetekkel nem fogom megváltani a világot, nem könnyíti meg a gyászt. Kizárólag az volt bennem, hogy egyszerűen több kedvességre van szükségünk ebben a sötét világban. Úgyhogy egész éjszaka fent voltam, hogy elkészüljek a 70 kézzel írott kártyával és másnap bevehessem velük a várost.

Melyik helyszín volt a kedvenced? 

Sok üzenetet hagytam olyan népszerű és forgalmas helyeken, mint a Parlament vagy a Lánchíd, de hozzám Budapest mellékutcái állnak a legközelebb, szeretek elveszni az eldugottabb részeken. Ebben az esetben is ezek voltak a kedvenceim, van abban valami nagyon szép, hogy valaki a kis utcákban botlik bele véletlenül egy ilyen üzenetbe. Sokkal személyesebb és varázslatosabb tud lenni, kicsit talán olyan, mintha annak az egy személynek szólna, aki megtalálja.

Valamint a kávézók is nagy kedvenceim voltak, ugyanezért az okért, van bennük valami személyes, titokzatos, ha ott talál meg valaki egy üzenetet. Aznap az Ébresztőt és az Espresso Embassy-t is meglátogattam és hagytam is egyet-egyet magam után.

img_9184.JPG

2a.JPG

 

Láttad, hogy mit szólnak az emberek a felragasztott üzenetekhez? 

A legtöbb esetben próbáltam minél gyorsabban kitenni, lefotózni és továbbállni, hogy ne lássák, ki ragasztotta fel, de 1-2 helyen visszanéztem és láttam, hogy nézegetik, fotózzák. Aztán mikor megosztottam a projektet Instagramon, többen is írtak, hogy külön elmentek megkeresni párat, sőt, a sok-sok bátorító üzenet és visszajelzés mellett voltak, akik megtalálták, lefotózták a cetliket. Szuper érzés volt, hogy van, akiknek ez tényleg sokat jelentett, hogy pozitív hatásuk volt.

Ami talán a legjobban meglepett, hogy mennyien írták, hogy a saját városukban is meg szeretnék ezt valósítani, vagy hogy legközelebb csatlakoznának hozzám, ha megismétlem a projektet. El is döntöttem, hogy ez nem az első és utolsó volt, szeretném folytatni, bármerre is megyek és minél több embert erre inspirálni.

Mindenhol szükség van bátorításra, kedvességre, minden apróság számít.

Ha a 70 közül 3 kedvenc üzenetet ki kellene emelned, melyik lenne az és miért?

Mind a 70 nagyon közel áll hozzám és sokat jelent nekem személyesen, de most talán ezeket emelném ki:

4a.JPG

You are a masterpiece - start treating yourself like one.

(Egy remekmű vagy - kezdj úgy is bánni magaddal.)

Gyakran hajlamos vagyok nem vigyázni magamra: olyat eszek, amit nem kellene, olyan filmeket nézek, amik nem építenek, olyan sokat dolgozok, ami már nem egészséges - csak hogy említsek párat. Fontos, hogy vigyázzunk a testi és lelki egészségünkre, hogy megbecsüljük magunkat annyira, hogy csak azzal “táplálkozunk”, ami épít, ami előbbre visz, hogy aztán a világnak, a körülöttünk lévőknek is a legjobbat adhassuk magunkból.

You are not in charge of your circumstances but you are in charge of your perspective.

(A körülményeidet nem tudod megváltoztatni, de a nézőpontodért te felelsz.)

Ez talán az egyik legfontosabb emlékeztető számomra, főleg egy-egy nehéz időszakban, amikor nem tudok hatással lenni arra, ami körülöttem történik. Viszont fontos tudni, hogy ilyenkor is eldönthetjük, mire fókuszálunk, milyen nézőpontot választunk. Az elkeseredést vagy a reményt, a félelmet vagy a bátorságot, az aggódást vagy a magabiztosságot… Minden attól függ, hogy mire figyelünk, mire fókuszálunk, melyik körülményt hagyjuk, hogy érzelmileg befolyásoljon minket.

Sokszor én is azon kapom magam, hogy például - vegyünk egy kevésbé súlyos esetet - kegyetlenül stresszelek valamin. Ilyenkor le kell nyugodnom, átgondolnom a helyzetet és nézőpontot váltanom: érek azzal bármit is, ha aggódok? Miért hagyom, hogy az érzelmeimet ennyire befolyásolja valami? Hogyan tudom ezt a stresszt, ezt a negatív energiát pozitív cselekedetkbe fektetni? Mire érdemes fókuszálnom?

Amire fókuszálunk, az fogja az érzelmeinket is vezetni, azok pedig kihatnak a cselekedeinkre.

4c.JPG

“Conquer evil by doing good.”

“Győzd le a rosszat a jóval.”

Mindegyik cetlit véletlenszerű sorrendben ragasztottam fel, kivéve ezt, az utolsót. Ez az egész projekt alappillére, amiért az előbb már kifejtettem. Ha mindenki egy kicsit is figyelmesebb, kedvesebb, inspirálóbb lenne, mennyivel szebb lenne a világ?

 

Mi lenne a 71. Üzenet, amit a z 11ground olvasóinak küldenél személyesen?

5.JPG

It’s not about being perfect, it’s about being you.

Vagyis “Ez nem arról szól, hogy tökéletes legyél, hanem hogy önmagad”.

A mai “elinstagramosodott” világban sokan csak a “tökéletes” pillanatokat osztják meg, az életük legjobb, legszebb részeit és mikor ezt látjuk, akaratlanul is ezekkel hasonlítjuk össze a mi tökéletlenségünket. Nem csoda, hogy mennyien frusztráltak, önbizalomhiányosak vagyunk és a nem létező tökéletes életre vágyunk, hiszen szinte csak ezt látjuk online. 

Fontos megosztani az életünk szép pillanatait, de miért állnánk meg itt? Több igazi, őszinte történetre van szükség, hogy azonosulni tudjunk egymással, hogy tudjuk és érezzük, nem vagyunk egyedül amikor például nehéz időszakon megyünk keresztül.

Senki sem tökéletes, nekünk sem kell annak lenni, ne akarjunk egy tökéletes képet mutatni magunkról, ne szégyelljük a tökéletenségünket, a nehézségeket, a kihívásokat, a kellemetlen pillanatokat, hiszen pont ez a közös bennünk: mindannyian tökéletlenek vagyunk egy tökéletlen világban, ahol csak akkor tudunk igazán szabadok lenni, ha rájövünk, hogy elég, ha önmagunk vagyunk.

Merjünk azok lenni.

 

Ennél jobb végszót én se találhattam volna! Köszönöm Lídia! :) Az én további kedvenceimet pedig a cikk végén nézhetitek még meg!

 

@viktoriabolla

img.JPG

img_9285.JPG

4b.JPG

3.JPG

2b.JPG

2c.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr6512826582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása