Körülbelül 3 éve mentem át Nagymamához, hogy ellessem tőle a tökéletes kuglóf receptjét. Azóta rengetegszer készítettem, közben mindig visszaidézve, hogyan is tanította nekem a trükkjeit. Ha Dávid jött haza edzőtáborból, ha terhesen kívántam valami édeset, ha szomorúak voltunk és egy kis boldogságot szerettem volna csempészni a napunkba, vagy csak szimplán ha vasárnap valami finomat kívántunk, felcsaptam a kis kézzel írott szakácskönyvem és készült a kuglóf!
A receptről tudnotok kell, hogy ez a Vörösmarty Cukrászda (a Gerbeaud Kávéház államosított neve volt) eredeti receptje, és pár nappal ezelőttig azt hittem, hogy szuper titokban kell tartanom. Amikor Nagyi tanította nekem, elmesélte, hogy akitől a receptet kapta, annak az anyukája a szűzességét adta ezért a receptért... Ugyanis hozzáment a cukrászhoz! :D Jó, nyilván nem csak a receptért, de a történet hallatán nem csoda, hogy az az érzésem támadt, hogy ezt nagy becsben kell őriznem. De a vasárnapi InstaStorym után annyian kértétek a receptet, hogy rákérdeztem Maminál, hogy akkor most ez valójában mennyire titkos... Ő pedig engedélyt adott arra, hogy felfedjem Nektek!
HOZZÁVALÓK:
15 dkg vaj
4 tojás
15 dkg vaníliás porcukor (én 2 csomag vaníliás cukrot szoktam 13 dkg porcukorral összekeverni)
2,5 dl tej
30 dkg finom liszt
1 csomag sütőpor
holland kakaópor
+ fahéj (ez az eredeti receptben nincs, de én imádom benne)
ELKÉSZÍTÉS
A tészta tökéletes állagának titka, hogy minden lépésnél addig keverjük a hozzávalókat, hogy azok 'levegősek' legyenek.
Először az olvasztott vajat keverem a 4 tojás sárgájával, majd ehhez hozzáadom a vaníliás cukrot és az egészet (ahogy írtam) levegősre keverem.
Következő lépésként jöhet hozzá a liszt, sütőpor, és a tej apránként és felváltva adagolva - szintén addig keverve, amíg a massza jó levegős lesz.
Majd külön tálban a tojásfehérjét kemény habbá verem, és a masszához adom úgy, hogy fakanállal egy irányba finom, de határozott mozdulatokkal (vigyázva arra, hogy ne törjön meg a hab) keverem.
Az így kapott tészta felét kivajazott formába öntöm, a megmaradt masszához pedig hozzákeverek ízlés szerint kakaóport (én kb 1,5 evőkanálnyit szoktam használni) és őrölt fahéjat (ebből pedig kb fél kávéskanálnyit szoktam). A kakaós tésztát a vaníliás tésztára öntöm, majd rázogatással és ütögetéssel elegyengetem a két tésztát egymáson.
180°C-on 30 percig sütöm. (én 25 percig alufóliával lefedve szoktam sütni)
Remélem nektek is olyan sok boldog pillanatot fog okozni ez az isteni recept, mint nekünk szokott! :)