INSPIRÁLÓ NŐK - Várai Enikő

2017. január 19.

15239173_10211878512224583_1966984122_n.jpg

Várai Enikő több, mint 10 éve fotózik komolyan. Diplomáját a Kaposvári Egyetem Fotográfia szakán szerezte 2010-ben. A diploma utáni években egyedül tett eleget a megkereséseknek, majd 2013-ban megalapították Kádár Leventével a Pinewood Weddings-et, amely egy egyedülálló stílust képvisel az itthoni esküvői fotók és videók világában. A fő profil tehát az esküvők, de egyéni megkereséseknek is eleget tesz Enikő portréfotózások formájában, illetve a Pinewood Lifestyle brand alatt céges arculatok megfogalmazásával is tevékenykedik.

Én picivel több, mint 2 éve követem a munkásságát, és első pillantásra szerelem volt számomra Enikő stílusa, így nem csoda, hogy az esküvőnk megörökítésére mindenképp őket szerettem volna. A végeredmény pedig örökké a szívünk csücske lesz. Ismerjétek meg Ti is Enikőt, kezdjük is a 11 jégtörő kérdéssel!

1.Kedvenc kávézó? Sarki Fűszeres, bár ezer éve nem voltam ott..

2.Kedvenc dal? Lou Reed - Perfect day

3.Film, amit mostanában láttál és nagy hatással volt rád: The Help

4.Valami, ami nélkül nem tudnál élni: a nyers őszinteségem 

5.Valami, amiről szeretnél leszokni: ezzel az őszinteséggel megbántani embereket

6.Amit a legjobban szeretsz magadon: a törékenységem

7.Mi az, ami mindig nálad van? A labellóm. 

8.Kedvenc ruhadarabod? Egy fekete kardigán, aminek színesre festett rókabunda van a nyakán.

9.Ha nagyon finomat szeretnél főzni, mit készítesz? Bármilyen levest.

10.A lakásban hol érzed magad a legjobban? A kanapén, vasárnap délután egy könyvvel a kezemben.

11.Mi az, ami mindig megnyugtat? A szerelmem közelsége.

eniko_1.jpg

Hogyan mutatnád be magad valakinek, aki még nem ismer? Mik azok az információk, amik szerinted a legjobban elárulják rólad, hogy Te milyen vagy és mit csinálsz?

Nagyon érzékeny és empatikus típus vagyok, aki komolyan vesz mindent. Néha kicsit túl komolyan is. Szeretek egyedül lenni és otthon lenni. Szeretek kertészkedni, kirándulni az erdőben és persze utazni. Mindezt a vőlegényemmel leginkább, aki a munkatársam is. Igen, nagyon sokat vagyunk együtt, és nem, nincs elegünk belőle! :-) A munkámban arra törekszem, hogy mindig olyat kelljen fotóznom, amit szívesen fotózok és minden vágyamat kielégítsem benne. Mivel a fotózás nekem előbb volt művészet, mint megélhetési lehetőség, sok kollégában felmerült, hogy az esküvőfotózást csak a megélhetés miatt csinálom és mindig megkérdezték, hogy most éppen milyen projekten dolgozom. Valójában én mindent mindig magamnak fotózok és igyekszem, hogy minden munkámban egy kis művészi hitvallás is legyen. Talán ezért szeretik a képeimet.

A karriered során mi volt eddig a legnagyobb kihívás számodra?

Próbálok minden egyes felkérésnek úgy eleget tenni, hogy ne rutinból csináljam végig, hanem kihívásként tekintsek rá. Ezen a gondolatmeneten elindulva mindenből kihívást csinálok magamnak. De nyilván vannak olyan fordulópontok, amelyek meglépése után máshogy tekintek magamra. Ilyenek voltak az első külföldi felkérések és az első közös kampány Sármán Nórával. De talán a legutolsó, a francia “bemutatkozásunk” volt a Nizza-i alternatív esküvői vásáron, ahol a szakma legjobbjaival állítottunk ki együtt.

eniko_2.jpg

Mit gondolsz, mi a sikered receptje? 

Azt csinálom, ami szerintem jó.  Sokszor már dacból nem csinálom azt, ami az éppen aktuális divat és így próbálok elhatárolódni a mainstream-től.

Ezek döntések. A saját hangodat megtalálni pedig kemény munka és sosincs vége. Sok szorgalom és kitartás kell hozzá. Én mindig azon agyalok, hogy mit csináltam jól, rosszul és mit kellene máshogy csinálnom. Talán ez az állandó revízió a leghasznosabb tulajdonságom. 

A munkád melyik részét élvezed a legjobban? 

Amikor olyan embereket fotózok, akikkel érzek egy közös rezdülést. Csak néhány alkalom van egy évben, amikor ezt igazán így érzem, de nagyon sokszor már egészen hasonló érzést kelt bennem ha olyan embereket fotózok, akiknem érzem a bizalmát. Ilyenkor megnyílnak azok a bizonyos kapuk.

Melyiket a legkevésbé? 

Az utómunka bizonyos fázisait, amelyek jellegüknél fogva robotszerűek.

Mi a legnagyobb lecke, amit eddig megtanultál? 

Nem minden lehetőség lehetőség. Meg kell tanulni hallgatni a megérzésekre, és csak azokat a lehetőségeket megragadni, amelyek jó irányba visznek. Persze az elején ezek a dolgok még nem kristályosodtak ki és mindent adandó alkalommal éltem. Aztán idővel már megtanultam válogatni és nemet mondani, tudatosan olyan irányba menni, amilyenbe szeretnék.

eniko_4.jpg

Sokan nem látják, hogy mi mindent kell megtenni és feláldozni azért, hogy elérjük a kitűzött céljainkat. Neked van bármi, amiről a siker érdekében le kellett mondanod? 

Minden ami az időbeosztással kapcsolatos: az esküvők miatt hamar le kellett mondanom a szabad a hétvégék lehetőségéről, a nyári nyaralásokról, és  a kiegyensúlyozott napirend és szokások kialakításáról, hiszen a találkozók  esténként vannak, a fotózásokat a legjobb fényviszonyokhoz igazítjuk, ami az év melegebb időszakában késődélután- este van. Ezért minden napom, és minden hetem máshogy néz ki, nincsenek fix pontok. Sokszor nehéz ennek ellenére fegyelmezetten dolgozni, haladni az utómunkával és minden egyéb háttérmunkával úgy hogy közben az embernek maradjon magánélete, ideje a családjára, a barátaira és saját magára.

Ha lenne 3 kívánságod, mi lenne az?

  • Mindig találjak inspirációt 
  • Mindig találjam meg a magánélet és a karrier jó egyensúlyát
  • Mindig legyen erőm és lehetőségem a saját utamat járni 

Milyennek látod magad 10 év múlva?

Kiegyensúlyozottabbnak és bölcsebbnek. Olyan embernek aki sokkal lazábban veszi az életet, mint a mostani énem, anélkül, hogy nagyképűen tekintene le mindenre. Olyannak, aki nyitott marad és továbbra is szereti, amit csinál. És természetesen mindezt a család szerető légkörében teszi!

eniko_6.jpg

Fénykép:Muray Gábor

Remélem Enikő személyisége és története mindenkire olyan inspirálóan és motiválóan hat, mint rám, és bebizonyítja számotokra, hogy igenis megéri küzdeni az álmainkért!

 

Viki

@viktoriabolla

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr8412134879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása