11 dolog, amit egy új anyukának elmondanék

2017. szeptember 26.

img_6888_1.JPG

Szülés után az emberben tombolnak a hormonok, az új helyzetben azt se tudja hirtelen mihez kapjon, ráadásul a felelősség szinte fullasztó erővel tör fel. Na de nem elvenni szeretném senki kedvét, hanem pont, hogy felkészíteni arra a félelmetes, de csodálatosan gyönyörű időszakra, ami onnantól veszi kezdetét, hogy életet adtál a kisbabádnak. 

1. Ne várd, hogy más oldja meg helyetted a dolgokat 

Senki nem fog az ajtód előtt állni és azon tobzódni, hogy miben segíthet. Lehet, hogy a szülés utáni első pár hétben még igen, de valójában mindenkinek megvan a saját élete, a saját prioritásai, és az, hogy te hogyan lavírozol az új anya szerepkörben valójában csak neked (és jobb esetben a párodnak) fontos. De ez teljesen normális, hiszen a gyereket nem a barátaidnak, a szüleidnek, vagy a szomszéd néninek szülted, hanem te szeretted volna. 

2. Ne állíts magadnak túl magas elvárásokat

Tökéletes nem létezik. Se tökéletes baba, se tökéletes anya. Tudom, hogy úgy érzed 200%-on kell teljesítened, sőt még akkor sem vagy elég jó, de hidd el, nagyjából lehetetlen dolog egyszerre elérni a tiszta lakás - boldog baba - boldog apa - boldog anya négyest. Az élet nem így működik. És ha már valami, akkor legyen a lakás kevésbé tiszta, ne ti kevésbé boldogok.

3. Tanítsd meg önmagától elaludni

Ha egy tanácsom lehet, amit megfogadsz, az legyen ez! Valamiért erre a mondatra a legtöbb ember azt gondolja, hogy ezek szerint én addig hagytam sírni Laurát, amíg végül a fáradtságtól elaludt.. De nem, nem, nem! Az, hogy megtanítod magától elaludni, pontosan ennek az ellentéte. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem szoktatod hozzá ahhoz, hogy valamilyen plusz ingerre (például ringatás) legyen szüksége ahhoz, hogy el tudjon aludjni. Mi kezdettől fogva úgy altattuk Laurát, hogy minden este pontosan ugyanazt az esti szertartást követtük, és minden alkalommal úgy raktam be a kiságyába, hogy szinte már félálomban volt, de még ébren. Ilyenkor az elején általában kipattant a szeme és nagyban nézelődött, de mindig megnyugtattuk, megpusziltuk, mondtuk neki, hogy aludjon nyugodtan és álmodjon szépeket, mi pedig itt leszünk. Pár nap alatt perdig teljesen megszokta és önmagától aludt el és alszik el azóta is. 

4. Ne feledkezz meg magadról - és ne érezd magad rosszul érte

Újdonsült anyának lenni varászlatos, de hihetetlen nehéz dolog. A sok újdonság miatt viszonylag könnyű magadról megfeledkezni, sőt még a zuhany alatt is büntudattal állni, hiszen ilyenkor minden másodpercet a babánk mellett akarunk tölteni. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az anyaságon túl is létezel - és nyilván nem az első időszakban - de igenis magadra is szánj időt, amikor elmész pár órára és valami olyat csinálsz, ami kikapcsol. Sokan lehet, hogy fújni fognak rád emiatt, de ne felejtsd: boldog anya, boldog baba! 

5. A szoptatás alatt hízhatsz is

Én is azok közé az emberek közé tartozok, akik megdöbbenve álltak a mérlegen, hogy most akkor mi van, arról volt szó, hogy a szoptatástól szinte csak úgy olvadni fognak rólam a kilók?!? Na nem hogy nem olvadtak, de meg se mozdultak. Az étvágyam az egekben volt, és amint próbáltam tudatosabban enni, azonnal kevesebb tejet tudtam Laurának adni.. Úgyhogy nincs mese, ilyenkor el kell fogadni, hogy ez az időszak nem a csodásan csinos alakról szól, és megpróbálni valamilyen olyan középutat találni, ami neked is és a babának is jó. (nekem nem sikerült)

6. Ne hagyd el magad

Semmi sem kifogás arra, hogy a teljesen szakadt ruháidban, hetek óta mosatlan hajjal ülj otthon. Nekem is rengeteg olyan este van, amikor csak beájulnék az ágyba, és szívem szerint még csak tükörbe se néznék, de tudom, hogy egyrészt én is jobban fogom érezni magam a bőrömben, ha kezdek valamit magammal, ráadásul a párunknak se lehet óriási élmény minden nap a leszakadt énünkre hazaérni. 

img_6888.JPG

7. Normális, ha néha szomorúnak érzed magad

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy gyönyörű dolog az újszülött mámor, és úgy egyébként, ha gyereke van az embernek, de teljesen normális az is, ha néha szomorúnak, kétségbeesettnek, vagy tanácstalannak érzed magad. Az életed egyik legnagyobb változása az, amin ilyenkor napok leforgása alatt átmész, és hogy a fenébe ne lennél totál betojva?!? Na és akkor a hormonok okozta hangulatingadozásokba bele se kezdenék. De ezek mind pár nap alatt azért változnak! Ha nem így történne, érdemes szakemberhez fordulni, hiszen az már a szülés utáni depresszió jele lehet.

8. Könnyebb lesz

Elcsépelten hangzik, de tényleg ez eleje a legkeményebb! Mi mondjuk utána kerültünk kórházba Laurával pár napra, így azért az állításom nem tökéltesen igaz, de az előtte lévő pár napban éreztem, hogy elkezdek belerázódni az új helyzetbe. A hormonok rendeződnek, megtalálod, hogy mik azok a megoldások, amik neked és a babának a legjobbak, Persze ilyenkor általában minden borul, de idővel megtanulsz az állandó változáshoz is alkalmazkodni. Sőt, szeretni!

9. Ismerkedj új Anyukákkal

Ez mondjuk nálam kicsit később jött, egész pontosan a játszóterezés kezdetével, de szuper dolog hasonló korú babák anyukáival ismerkedni. Rengeteg hasznos tippel láthatjátok el egymást, arról pedig nem is beszélve, hogy milyen szuper amikor a gyerekek lefoglalják egymást! 

10. Éld meg a pillanatokat

Gyerekkel a napok éveknek, az évek pedig napoknak tűnnek - vagy valahogy így van a mondás, amit egyszer hallottam. És tökéletesen igaz. Napközben néha végeláthatatlan hosszúnak tűnhet 1-1 alvás közötti időszak, amikor 928. alkalommal rázod ugyanúgy azt a csörgőt, de egyszercsak azon fogod kapni magad, hogy nem érted hova tűnt a te kis csöpnyi babád. 

11. Csináld, ahogy neked jó

Mindig lesz valaki, aki nálad okosabb, akinek több gyereke, idősebb gyereke, nagyobb tapasztalata van, de valójában senki sincsa te helyzetedben, a  te gyerekeddel. Így a tanácsokat vedd annak, ami: tanács, amit vagy megfogadsz vagy alkalmazd az egyik füleden be-másikon ki módszert. Csak az a fontos, hogy nektek jó legyen!

 

@viktoriabolla 

Fénykép: Cseh Eszter Sára 

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr1312669759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása