11 dolog: Hogyan indíts blogot?

2017. július 26.

img_0673_1.JPG

Elmondhatatlan módon hiszek a blogok erejében - miért is ne tenném? Hiszen én is a blogolásnak köszönhetően tartok ott, ahol. Viszont manapság, amikor nagyjából minden percben indul öt új blog, mi az amivel az ember ki tud tűnni? Hogyan tudja majd hosszútávon fenntartani? Mik azok a buktatók, amikkel jó lenne előre tisztában lenni? És persze, mi a siker titka? 

Megpróbálom a mai cikket nagyon gyakorlatiasra megfogalmazni és egy ténylegesen használható tedd / ne tedd listát összeállítani azoknak, akik nemrég kezdtek el blogolni és akik most fontolgatják, hogy nekivágnak. 

1. Készülj fel! Kívülről a blogolás nagyon egyszerűnek tűnik, hiszen elvileg nem kell hozzá semmi más, csak egy működő laptop és egy felhasználónév. Ez alapjaiban mondjuk nagyjából igaz, de azért a valóság sokkal árnyaltabb. Bloggerként egy személyben vagy felelős a weboldal tartalmáért, kinézetéért, marketingjéért, különböző social media felületekért, kapcsolattartásért és úgy egyébként a kreativitásért. Saját magadat kell motiválnod minden egyes nap és bár nincs konkrét munkaidő, ha jól akarod csinálni, állandóan csinálnod kell. 

2. Miért csinálod? A legnagyobb buktató az egész blogolás területén szerintem az, ha valaki ezt nem a jó indittatásból csinálja. Indíts blogot, mert szenvedélyesen szeretsz írni és segíteni szeretnél az embereknek megtanulni istenien főzni/öltözködni/élni. Ne azért, mert ebből akarsz milliókat keresni. Ha a pénz miatt csinálod, nagyon hamar kipukkan a lufi és egyébként is valószínűleg mindig többet fogsz dolgozni vele, amint amennyit keresel belőle, mivel ha csak fizetett cikkeket jelentetsz meg, nagyon hamar el fog pártolni az olvasóközönséged.

3. Mi kell hozzá? Nézzük mik azok az alap dolgok, amikre szüksége lesz a blogodnak:

  • Egy hosting oldal / Jó pár ingyenes lehetőség van erre, én például nagyon ajánlom a blog.hu felületét, mert egyrészt komoly háttérsegítséget is kapsz vele a profi csapatuknak köszönhetően, másrészt egy-egy jól sikerült cikked ki is emelhetik az Index vagy az Index2 oldalára.
  • Egy Facebook és egy Instagram oldal / Ez a kettő a legalapabb, természetesen lehet továbbmenni és Pinteresttől elkezdve, Bloglovinon át mindent bevetni. De tapasztalataim szerint ez a két oldal azért általában (főleg az elején) elég.
  • Youtube csatorna / Nem fogok ezzel okítani senkit, mert én is még nagyon gyerekcipőben járok Youtube területen, de nem rossz, ha megvan a csatorna, ha bármikor úgy döntesz, hogy belefogsz.
  • Saját email cím / Csak, hogy ne a gyerekkori babacicamalac23@freemail.hu email legyen megadva, mert az elég illúzióromboló.
  • Egy szuper fotós / Az, hogy jókat írsz az az első lépés, de kell egy jó fotós melléd mindenképp, hiszen a weboldaladon és a social media profiljaidon a fényképeknek hatalmas erejük van.
  • Egy eredeti ötlet / Nagyon nehéz manapság elindulni bloggerként, hiszen tényleg szinte minden területen már megvannak a kialakult kedvencek. Arról nem is beszélve, hogy hihetetlenül nehéz valami újat mutatni. De biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül szeretnél blogot indítani, úgyhogy biztosan meg van/lesz az a szuper ötlet!
  • Bátorság / Pontosan emlékszem arra a félelemre, ami bennem volt, amikor már motoszkált a fejemben a blogolás ötlete. Rettegtem attól, hogy mit fognak gondolni rólam az ismerőseim, ha véletlenül szembetalálkoznak az oldallal. Magamutogató. Szereplésimániás. És még sorolhatnám.. De egy ponton át kell lépnünk a félelmeink szabta határokat, hogy megvalósítsuk, amit elképzeltünk.

4. A kulcs a folytonosság! Ha csak hébe-hóba lesz időd postokat feltölteni, nagy eséllyel nem lesz sikeres a blogod. Ebben a szakmában ugyanis több lépcsőben is érvényes, hogy nincs megállás. A folyamatosan megjelenő cikkek generálják az olvasottságot és az egyre nagyobb népszerűséget. Ezzel szemben, ha csak egy-egy cikked jelenik meg minden félévben, a két cikk között sajnos kb tuti, hogy elfelejtenek az olvasóid és a google/facebook motorok is. Kegyetelen, de jó ezzel tisztában lenni. A legjobb, ha hetente legalább 3 új cikket tudsz készíteni.

5. Minőség mindenek felett! Viszont egy pillanatig se gondold, hogy a mennyiség a minőség felett állna! Nem szabad összecsapott, félig megírt, stockfotókkal feltöltött cikkeket publikálnod. És nem csak az elején, amikor még tart a kezdeti lelkesedés, hanem soha! A blogodat azért fogják olvasni, mert a te véleményedre kiváncsiak, ha nincs egyéni és minőségi mondanivalód bajban leszel. 

6. Legyél őszinte! A mai világban kifejezetten nehéz őszintének maradni, amikor állandóan azt látjuk magunk körül, hogy a kis füllentésekkel, nagyításokkal és féligazságokkal mennyivel előrébb tartanak mások, mint mi. Én hiszek abban, hogy ezek egy ponton ki fognak pukkanni. Lehet az őszinteség hosszú távon térül csak meg, de az biztos, hogy mélyebbre is ássa a gyökereit.

7. Maradj a földön! Én mondjuk falnak tudnék menni azoktól, akik másfél hónap blogolás és 6000 vásárolt követővel a hátuk mögött úgy ülnek eseményeken, mintha övék lenne a világ. Tudom, hogy itthon bevett szokás menőnek tűnni, de én sokkal szívesebben ismerek meg és olvasok olyan bloggereket, akik kedves, normális emberi lényként tudnak viselkedni. ( Erre tökéletes példa Bogi az enjobban.com írója például. )

8. Állíts magad elé célokat! Fontos, hogy ezek a célok reális és elérhető (de ne túl könnyen elérhető) célok legyenek. Első körben jó például olyanokkal kezdenei, hogy .... cikket megírok előre, ...... alkalommal fogok postolni Facebookon / Instagramon, majd jöhetnek a fél éven belül ...... olvasót szeretnék elérni és az egy éven belül szeretnék ......... 

9. Ne másolj! Egyrészt, mert nem éri meg, másrészt, mert baromira nem etikus. Ha felmerült a gondolat benned, akkor ajánlanám a 6. és a 7. pont újraolvasását.

10. Dolgozz/Tervezz előre! Még mielőtt elindítanád az oldalt, készíts be jó pár cikket, amiket szépen lassan elkezdesz majd megjeleníteni. Soha ne aznap estére írd meg a cikkeket, hanem mindig igyekezz előre elkészített tartalomból dolgozni. Legyen egy terved, amit tartasz is! Ehhez pl elég menő blog plannert tudtok szerezni innen. (#notsponsored én is megvettem! :D ) 

11. Bízz magadban és csináld! Ne tántorítson el semmi ettől, ha valóban ezt akarod csinálni. Tök mindegy, hogy az elején 3 vagy 4000 ember olvassa el a cikkeidet, hogy a környezetedben senki nem érti, hogy miért is jó ez az egész, vagy hogy totál hülyének néznek. Ha szíved-lelked belerakod, sikered lesz! 

 

ke_pernyo_foto_2017-04-02_18_29_05.png

Fényképek: Somay Márk / marksomay.com / @marksomay

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr2112691189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása