A világon az egyik legjobb dolog az almás pite vanília fagyival. Én pedig végre összehoztam kb 4 recept mixeléséből azt az egyet, ami számomra a legfinomabb almás pitévé sül össze!
HOZZÁVALÓK
PITE TÉSZTA
- 158g liszt
- 25g darált dió
- 50g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 és 1/4 teáskanál só
- 45g vaj
- 74 g kókuszzsír
- 120ml jéghideg víz
ALMÁS RÉTEG
- 5 nagy alma
- 2 evőkanál citromlé
- 31g liszt
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100g barna cukor (granulated)
CRUMBLE
- 100g barna cukor (granulated)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 94g liszt
- 95g darált dió
- 75g olvasztott vaj
ELKÉSZÍTÉS
1. A tészta: A vajat, a kókuszzsírt és a lisztet egy tálba morzsolom, hozzáadom a sót, a vaníliás cukrot, a porcukrot, és a darált diót, végül pedig a jéghideg vizet. Összedolgozom és fél órára a hűtőbe teszem.
2. A töltelék: Az almákat meghámozom, vékony szeletekre vágom, majd egy nagy tálba öntöm. Hozzáadom a citromlevet, a fűszereket, a lisztet, és a cukrot, majd az egészet összekeverem és félrerakom.
3. Bekapcsolom a sütöt légkeverésen 200°C-ra. Az alatt az idő alatt, amíg a sütő bemelegszik, az almás keverék szépen összeérik és levet ereszt.
4. A Crumble: Egy közepes méretű tálban összekeverem a hozzávalókat, a végére hagyva az olvasztott vajat.
5. Nyújtás: Lisztezett felületen kinyújtom a pihentetett tésztát, majd azt a piteformába helyezem. Az ujjaimmal finoman elegyengetem.
6. A tölteléket óvatosan a tésztára öntöm, majd a crumblet a tetejére morzsolom.
7. 20percig 200 fokon sütöm, majd további 35 percig 180 fokon. Én általában letakarom, hogy véletlenül se égjen meg a teteje, és csak az utolsó 5 percre veszem le róla, hogy a végén szépen megpiruljon.
8. A legnehezebb rész: 3 órát szobahőmérsékleten pihenni hagyom. Már amennyire ki lehet ezt bírni...