Gardróbrendezés

2015. május 19.

charlotte-miranda-samantha-sex-and-the-city-Favim.com-595974

Az én szekrényem a tipikus esete annak a mondásnak, hogy „rend volt benne addig, amíg nem kellett kitalálnom, hogy mit akarok felvenni”. Kb másfél hónapja tartottam egy hatalmas gardróbürítést, ami után ki is mentem a Lakásvásárra eladni az arra szánt ruháimat, majd pár nap múlva két bőröndnyi ruhával pedig beállítottunk a Vöröskereszthez a kiszelektált ruháim másik felével.

Azonban a Lucia Divatakadémia Personal Styling Kurzus Gardróbrendezés órája alatt rájöttem, hogy a legfőbb probléma nem (csak) azzal volt, hogy tele volt a ruhatáram olyan darabokkal, amiket sose hordtam, hanem azzal is, hogy őskáosz uralkodik benne. Az óra során Süle Kati megosztott velünk rengeteg olyan praktikát, amivel a mindenki számára ismert hétköznapi szelektálásból, gardróbrendezés lesz.

Szóval mik is a lépések azután, ha megfogalmazódott benned az ötlet, hogy rendet kell teremtened a ruhatáradban?

Először is a rend fogalmát vegyük itt át, rend alatt főleg rendszert értünk ez esetben. Kategorizálni, csoportosítani, színek szerint válogatni, és persze szortírozni kell.

Ezek után fel kell mérnünk, hogy a ruháinkat milyen „célokra” használjuk, és milyen helyekre viseljük őket, majd ezeknek megfelelően kell szortíroznunk és vásárolnunk. Fontos az is, hogy a ruhatárunkban megtalálhatóak legyenek az alapdarabok, amelyek különlegesebb ruhadarabokkal kombinálva bármilyen célnak megfelelnek.

A következő lépés a szezonális szelekció. Remélem mindannyian csináljátok, de ha mégsem, itt az ideje bevezetni az őszi-téli és a tavaszi-nyári gardróbot. Értelemszerűen válogasd szét a ruháidat az alapján, hogy melyik évszakban hordod, és amit éppen nem használsz, dobozold, és rakd el. Praktikus, óvja a ruhákat és sokkal átláthatóbbá teszi a szekrényedet.

Most következik a brutális része a dolognak, a szortírozás. 3 zacskóra lesz szükséged: 1. Adomány, 2. Eladás, 3. Kuka. Minden, amit az elmúlt 2 évben nem vettél fel, mehet valamelyik zacskóba. Hogy mi alapján?

A legfontosabb ilyenkor azt figyelembe venni, hogy adománynak se adjunk rossz minőségű, szakadt vagy foltos dolgokat. Minden, ami ezen a rostán nem megy át, mehet a Kuka zacskóba. Az eladás zacskóba pedig csupa hibátlan, alig használt, olyan ruhákat rakj, amit megvettél, egyszer felvetted, és azóta sose volt rajtad.

Ha minden igaz mostanra van 3 zacskó ruhád, amitől valamilyen módon meg fogsz válni, valamint egy tavaszi-nyári és egy őszi-téli ruhatárad. Ahogy azt fent már mondtam, amelyik ruhatárat épp nem kell, hogy használd (tehát jelen esetben az őszi-télit) szépen hajtogasd össze, dobozold be, és ásd el a lakás valamelyik pontján. Ha mindent jól csináltál akkor mostanra maradt egy kezelhető mennyiségű tavaszi-nyári „kollekciód”, amit már csak szépen el kell rendezni a szekrényben.

A gardrób rendbetétele pedig a következőképpen a leghasznosabb.

Egy vállfára egyesével lógasd fel a következő ruhadarabokat:

  •                 Ruha
  •                 Ing
  •                 Blézer
  •                 Blúz

Majd színek szerint rendszerezve akaszd be őket a szekrénybe.

 A maradékot pedig hajtogatni fogjuk, fazonok alapján:

  •                 Pólók (crop-top, ujjatlan, rövid ujjú, hosszú ujjú)
  •                 Pulcsik (feliratos, elegánsabb, vékonyabb, vastagabb)
  •                 Nadrágok (hosszú, rövid, boyfriend, szaggatott, jegging)
  •                 Szoknyák (mini, maxi, mintás, vagy akár csak színek alapján)

 

 

Bolla Viktória

@viktoriabolla

 

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr527564778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása