Viki Mayrhofen, Ausztria / Around the World

2015. január 12.

A 15 fokos Karácsony után fogtuk magunkat és kiutaztunk Anyukámhoz az igazi télbe. Anya lassan két éve költözött ki Ausztriába egy Mayrhofen nevű csodás kis ékszerdobozba. Akkor jó pár hónapig nem tudtam kimenni hozzá meglátogatni, és addig azt képzeltem, hogy egy icipici kis útmenti faluban van, rengeteg heggyel körülvéve. Már egészen sajnáltam, hogy egy nagyváros után milyen lehet ott élni, szegény biztos sokat unatkozik.. amikor először kimentünk hozzá viszont rájöttem, hogy az, hogy nem érzi magát száz százalékig remekül, nem a hely miatt van, maximum mi hiányozhatunk neki, ugyanis Mayrhofen egy elég szuper síparadicsom.

image17 (1)

Szóval tavaly igencsak nagyra tátott szemekkel néztem a főutcát és a hegyeket, és azon gondolkoztam, hogy Anya valahogy sivárabban állította be telefonban a környéket. Persze dolgozni van kint, nyilván olyankor mindent másképp lát az ember.. De a tavalyi kinttartózkodásunkból tanulva, idén felkészülten mentem, tudtam, hogy csodás lesz minden. De az emlékemben valószínűleg halványultak a képek, mivel idén is sikerült újra ámulatba esnem, főleg amikor második nap betemette a hó az egész völgyet.

image6 (3) image8 (2) image5 (5)

Habár a hatalmas havazásnak köszönhetően a tervünk Dáviddal, hogy Münchenben Szilveszterezünk, füstbe ment, ugyanis bármennyire szorgosan dolgoztak a hókotrók, az utak járhatatlanok maradtak, mégis az ott töltött 7 nap tökéletesen telt.

Minden utazásnál egy drukk van az emberben, hogy a maximumot hozza ki az ott töltött időből és lehetőleg minden látnivalót kipipálhasson a listáról. Én legalábbis ilyen vagyok. Viszont, amikor behavazódsz egy hétre Mayrhofenbe, ahol ugyan kínai étteremtől elkezdve, ír kocsmán át, mindent lehet találni, de látnivalóként maximum a hegyek szolgálnak, azok is 5 percnyi sétatávolságra, átkapcsol az agyad. Hátradőlsz, mélyeket szippantasz az oxigéndús levegőből, átgondolod az életed, majd elengeded a problémákat.image12 image15 image2 (5)

Én is ezt tettem. Valamelyik 1,5 órás hótaposás közben, három harisnya, két pulcsi és dupla kesztyű alatt a hóesésben sétálva, az életemen gondolkoztam. Azon, hogy mennyire idióta tudok lenni, hogy kettős érzéssel jövök egy ilyen gyönyörű helyre, mert kivetítem a haragomat egy síparadicsomra, amiatt, mert Anyukám 7,5 órás (ha nincs dugó) autóútnyira van tőlem. Azon, hogy év közben mennyi felesleges kis apróságon tudom magam hergelni és napokig morcosan létezni, miközben igazából a nagy egészbe semmit nem számítanak.  Azon, hogy valahogy mindig az bizonyosodik be, hogy nem éri meg megbízni félismerősökben/haverokban, mert soha senki nem akar jót a másiknak. Mindenki magával van elfoglalva és mindenki csak magának akar jót. Sajnos legtöbben pedig attól érzik magukat jól, ha másokat rossz helyzetbe hozhatnak.

De ott fönt a hegyen megfogadtam magamnak, hogy nem változtatok azon, hogy először mindenkinek bizalmat szavazok. Naív felfogás, biztos hülyének tartotok, de ennek köszönhetően lettek külső szemlélők számára érthetetlen barátságaim. Ez az egyik legjobb tulajdonságom, amit Anyukámtól örököltem és bármennyire is igyekszik egy-két megsavanyodott ember önmagának bizonyítani, hogy nem csak az ő élete pocsék, én csak azt tudom nekik üzenni: az életed olyan, amilyenért megdolgozol. Ha üresnek és kirakatboldogságnak érzed, ne másokra akard rávetíteni, hanem vedd észre, hogy szorít az a bizonyos üvegcipő és tegyél ellene. Ne a felesleges buborékot tápláld, attól nem leszel boldogabb.

Na de a lelkifröccs ötpercből és a hegyekből visszatérve jöjjön 11 dolog, amit Mayrhofenben csinálni lehet:

  1. Síelni és snowboardozni - De nem csak télen, a gleccsernek köszönhetően az év bármely szakaszában hódolhatsz ennek a sportnak.
  2. Szánkózni - Van egy 10 km-es szánkópálya az egyik hegyen! Nem kell a buckára felsétálni, és nem 3 másodperces móka szánkóval csúszni. Több, mint fél órát jössz lefelé (nyilván sebességfüggő) egy gyönyörű szerpentínes úton, melletted pedig havas fenyők és a szakadék. A végére garantált a közelítő izmok görcsbe állása!IMG_1045
  3. Túrázni – Szerintem minimum 50 túraútvonal van és mindegyik legalább 6 felé ágazik. Gyönyörű utak, gyönyörű kilátással. Szintén télen-nyáron lehet űzni, bár télen plusz nehezítés, hogy térdig merülsz a hóban.IMG_0758
  4. Kocsmatúrázni – Szilveszterkor teszteltük és nagyon jól működik! 30 másodperc telik el két kocsma között, így a hideg se hat kedvezőtlenül az elfogyasztott alkohol mennyiségre. Mindenféle beülős hely megtalálható a késdobálóstól a lounge bárokig.image10 (2)
  5. Bulizni – Pajtából átalakított disco vagy hüttehangulat a sílift melletti afterski buliknak. Szintén tesztelve és 10/10 pontot értek!
  6. Aludni – A belvárosi szervezetemnek igencsak jót tett az oxigéndús levegő, az ember legszívesebben egész nap aludna, de aztán kinéz az ablakon..
  7. Társasjáték & Forralt bor – Tudom, tudom.. Bénán hangzik, de én imádok társasozni! Főleg ha kint mínusz 15 fok van.. A legtöbb helyen pedig este előkerülhet a kártya vagy egy Ki nevet a végén. Mindez forralt borral társítva maga a tökély!
  8. Síliftezni – Síelni nem is feltétlenül muszáj, épp elég extrémnek érzi magát az ember, ha felmegy a faluból induló síkabinnal a csúcsra. Túl hosszú az út és túl meredeken megy ahhoz, hogy a magasságot nem kedvelők vagy klausztrofóbiások, ne gondolják át kb ötvenszer, hogy miért is szálltak bele abba a csodába..
  9. Közelben lévő városokat megnézni – 200 km-es körzetben van Salzburg és München is, Innsbruck pedig még közelebb. Mi a hószakadásban megjártuk Innsbruckot, ami habár szép volt, közel se akkora élmény, mint a szakadó hóban próbálni A-ból B-be jutni.
  10. Fényképezni – Mindig próbálom visszafogni magam, és nem elrontani az élményeket azzal, hogy millió és egy képet készítek, de sajnos nem nagyon bírom megállni, hogy ne fotózzak le mindent, ami tetszik. Itt meg aztán gyönyörű a táj. Ha valaki még ért is hozzá, annak maga lehet a mámor! image4 (5)
  11. Szörnyen ötlözni – Nem cáfolhatok rá magamra, muszáj szóba hoznom egy picit a divatot! Vagyis inkább a nem létét, ugyanis mindenki főleg azzal küzd, hogy túlélje a fagyhalált. Hiába süt a nap, pluszokat nem láttunk, így a napi #outfit a következő volt: minimum 1, de inkább 2 harisnya, sízokni, body, póló, hosszúujjú póló, pulóver, nadrág, kabát, sapka, sál, dupla kesztyű, és bakancs / hótaposó. Se felöltözni, se levetkőzni nem egy leányálom, de kb a harmadik naptól kezdve nem is érdekel. Ja és persze #nomakeup, mivel második másodpercben folyik le és fagy rá az arcodra az egész.IMG_0760

Zárásképp csak annyit mondhatok, hogy utazzatok minél többet, lássátok a világot és osszátok meg azzal, akiket szerettek. Anya, ha olvasod, neked pedig köszönöm, hogy ott lehettünk!

Bolla Viktória

@viktoriabolla

After celebrating Christmas in 15 degrees, we took a journey into the real winter to visit my Mom. She's been living in Mayrhofen, Austria for almost two years now. I couldn't visit her for the first few months after she moved there and for the whole time I was thinking she just lived in a small village right between the huge mountains. I almost felt sorry for her - it must be so boring in such a small village after living in a large city. But then I arrived in Mayrhofen and my jaw dropped to the floor.

image17 (1)

When we talked on the phone she never sounded enthusiastic about where she lived and I thought it was because of the place. But when we got there I was totally amazed. This little beautiful village had everything from a Chinese restaurant to expensive stores. It is a complete ski-paradise.

This year while we were there, it snowed so much that it was impossible to leave Mayrhofen. So much about our plan to spend New Year's Eve in Munich... but in the end everything worked out perfectly!

image6 (3) image8 (2) image5 (5)

While travelling I always feel an urge to make it the best time ever. I want to cross out every „must see place” from my list and do every fun stuff. But when you are stuck in snow and the only real sightseeing things are the mountains, your brain pretty much turns itself off You lay back, breathe in the air full of oxygen, think about your life and then let your problems go.

image12 image15 image2 (5)I did the same. In one of the hour-and-a-half hikes, under a whole bunch of clothes I started thinking about my life. Thinking about how stupid I am for coming to this gorgeous place with mixed feelings simply because I hate the fact that my Mum is living a 7,5 hours car drive away from me. Or thinking about the fact that most of the time I shouldn't be relying on fake-friends, because they will always let you down. They don’t care about anything else other than themselves. And many of them will feel better when they push you down.

But up in the mountains I promised myself that I would not let them win, by making myself not to believe them. I know it sounds naive to choose to believe in people, but I managed to get real friends through this. This is one of the best things that I learnt from my mother and I’m not going to throw it away just because a few unhappy people try to prove that their lives don't suck. I can only say to them: your life is exactly what you've worked for. If you feel that your life only looks happy from the outside but feels empty inside – change it! Don’t feed the unwanted bubble around you; you won’t be happier by that.

But after the 'feeltrip', let’s look at 11 things you can do in Mayrhofen:

  1. Skiing and Snowboarding – thanks to the glacier, not only in winter time.
  2. Sledging – At one of the nearby mountains there’s a 10 km long track you can slide down for almost a half hour (depends on how fast you go) and the view is breathtaking.
  3. IMG_1045Hiking – There are almost 50 hiking roads. They are all amazing.
    IMG_0758
  4. Pub hiking – We tried it at New Year’s Eve and it was fun! The way between two pubs is less than 30 seconds, so you won't even even start to feel cold outside. There’s a huge variety of pubs you can choose from, but make sure to try the Irish one!image10 (2)
  5. Partying – A shed turned into a club or an after skiing disco? Both checked and scored 10/10!
  6. Sleeping– The air is too clean for a body living in a big city. You will be wanting to sleep all day - until you look out the window.
  7. Board games & mulled wine – I know I will sound like a granny, but I love board games especially when it’s -15 degrees outside, then board games and mulled wine sounds like perfection!
  8. Sit on the Penkenbahn– You don’t even have to ski at the end, riding the penkenbahn from the village to the top will be extreme enough for a day. It’s way too long and way too high not to be afraid.
  9. Sightseeing in near cities – Munich and Salzburg are 200 km (124 miles) from Mayrhofen, Innsbruck is even closer. We went to see Innsbruck while it was heavily snowing, and although the city is nice, trying to survive the ride there and back made a bigger impression on us!
  10. Photography – Ever since mobile phones with cameras were invented, I can't stop myself from taking thousands of pictures even though it's sometimes the best way to ruin the moment. I'm definitely trying at least.
    image4 (5)
  11. Dress horribly – I can’t stop myself from saying something about fashion. Or the fact that fashion is absent from Mayrhofen as everyone is busy trying to survive the cold. The daily outfit consists of 2 pairs of stockings, 2 pairs of really thick socks, a body, a t-shirt, a long-sleeved t-shirt, trousers, pullovers, winter coat, hat, scarf, and double gloves. Neither dressing up nor taking everything down feels good, but from day 3 you just don’t really think about it. And of course #nomakeup for the whole week, as everything comes off and freeze to your face in the second you go to the street.IMG_0760

Finally I can only say travel as much as you can and share it with someone you love! It’s the best feeling in the world! And Mom if you read this, thank you for having us! Love you!

Viktória Bolla

@viktoriabolla

 

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr647564534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása