Mézeskalács minitorta

2017. december 18.

img_6020.JPG

A karácsony a legkedvencebb ünnepem. Kiskoromtól mindig ez volt számomra az az ünnep, amit egy megfoghatatlan varázslat jár át. Hiába az egész napos tapintható stressz, a felesleges összezörrenések... szentestére valahogy mindig minden elcsendesült és nem maradt más csak a nyugodt boldogság. Pontosan emiatt én idén elhatároztam, hogy nem fog érdekelni, ha a konyhában kupi van, ha 10 perccel később készülünk el, vagy ha nem a mi sütijeink lesznek a legszebbek - hiszen egy 16 hónapossal karöltve sütjük majd, én csak szimplán az egész napot élvezni fogom! 

De egy biztos, sokat segíthetünk azzal, ha előre tervezünk, na meg persze, ha nem aznap szeretnénk egy teljesen új receptet kipróbálni.

Mi Laurával kettesben csináltunk egy próbasütést a karácsonyi menühöz, amihez desszertnek ezt a cuki mini mézeskalács tortát szeretném majd megcsinálni. Mutatom is a receptet! img_6174_1.JPG

Hozzávalók:

A mini tortákhoz:

  • 2 e.k. gyömbér
  • 1 ½ e.k. fahéj
  • ¾ e.k. szegfűszeg
  • ¾ e.k. szerecsendió
  • ¼ k. só
  • 2 e.k. vanília aroma
  • 3 ¼ bögre liszt
  • 1 e.k. szódabikarbóna
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 bögre barna cukor
  • 5 e.k. méz
  • 3 tojás
  • 1 bögre tej
  • 5 e.k. vaj

A mázhoz:

  • 250 g vaj
  • 340 g Mascarpone
  • 1/2 bögre porcukor
  • 2 e.k. tej
  • 3/4 t.k. vanília aroma

A mézeskalácshoz:

  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 k.k. gyömbér
  • 1 k.k. fahéj
  • 1 k.k. szegfűszeg
  • 1 k.k. szódabikarbóna

 

img_6176.JPG

img_6021.JPG 

Elkészítés:

Először a mézeskalács figurákhoz keverjük ki a tésztát, mivel utána ennek legalább egy órát állnia kell a hűtőben. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem, majd félrerakom. Egy másik tálban a felolvasztott vajat habosra verem, ezután hozzáadom a cukrot, a mézet és a tojást, és egyenletesre keverem. Ez után a száraz hozzávalókat apránként hozzáadom és összedolgozom. A kész tésztát három részre osztom és alufóliába csomagolva a hűtőbe teszem. Minimum egy órát állni hagyom.

180 fokra előmelegítem a sütőt.

Egy nagy tálba összekeverem a száraz hozzávalókat és félrerakom.

Egy másik tálban összekeverem a vajat, a tojást, a vanília aromát, a tejet és a mézet.

A száraz hozzávalókat apránként, keverés közben hozzáadom a mézes keverékhez és egyenletesre keverem. Majd kivajazott formákban 25-30 percig sütöm.

Utána nekilátok a mézeskalács figurák kinyújtásának és a szaggatásának. A figurákat 160 fokon nagyjából 15 percig sütöm.

Közben elkészítem a mázat. Ehhez a szobahőmérsékletű vajat kb 2 percig habverővel felverem. Hozzáadom a tejet és a porcukrot és újabb 3 percig felverem. Végezetül hozzáadom a mascarponét és kb 5 percig felverem.

Tálaláskor a kis torták tetejét megkenem a mázzal és egy-egy mézeskalács figurát szúrok bele. Majd porcukorral megszórom, hogy hófedte hatást kapjak. 

img_6168_1.JPG

img_6175_1.JPG

img_6177.JPG

Remélem tetszik nektek és nálatok is felkerül majd az ünnepi asztalra!

 

@viktoriabolla

Fényképek: Séllei Zsanett / https://www.facebook.com/zsanettselleiphoto/

 

Köszönet a Lidl Magyarországnak, hogy szponzorálta ezt a cikket! A képeken szereplő termékeket a Lidl-ben szereztem be.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr8813449629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.