A legjobb krumplis lángos

2016. július 01.

Minden balatoni nyaralás elengedhetetlen része a lángos evés. Nálunk ez mostmár a horvátországi nyaralásokra is igaz. Már amikor Apa is ott van, ugyanis ő a család "séfje" és szerintem ő csinálja a legfinomabbat. Annyi a nehézség, hogy amikor elkérek tőle egy receptet, általában fogalma sincs a mértékekről, mert mindent érzésből főz. Ezért most a sarkában álltam és próbáltam kimatekozni, hogy miből mennyi mehetett a tésztába.

img_8364.JPG

° Ez a bejegyzés egy-két héttel ezelőttre volt tervezve és olyan, de olyan jó fotóim voltak, hogy alig vártam hogy megosszam Veletek. Lángos sütés a teraszon, tenger a háttérben.. De mivel a saját telefonomban semennyi tárhely nem volt, így megkértem a tesómat, hogy hadd fotózzak az övével. Mikor végeztem, elküldtem magamnak a képeket, amik valahol elvesztek az éterben.. és mire ezt realizáltuk, addigra ő kitörölte őket. :( °

Ez a szomorú története annak, hogy miért csak most és miért csak ezekkel a fotókkal tudok szolgálni.. Tudom, hogy lényeg úgyis a recept, de mivel nekem a fotók a kedvenceim egy posztban, így teljesen elvette a kedvem a megírásától. Mindegy, túlléptem, feldolgoztam. Soha többé nem fotózok más gépével.

Hozzávalók:

  • 30 dkg krumpli
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1,5 ek só
  • 1 fej hagyma
  • olaj

 A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és feltesszük főni.

Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát megpirítjuk, lehetőleg úgy, hogy ne égjen meg, azután pedig félretesszük hűlni. (Apa szerint emiatt lesz annyira finom a lángosa, úgyhogy ezzel most egy nagy becses titkot adtam ki.:))

1 dl tejet meglangyosítunk, pici cukrot teszünk bele, majd belemorzsoljuk az élesztőt és addig várunk, míg felfut.

Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe teszünk 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.

A megfőtt krumplit összetörjük és a kihűlt hagymával együtt a tésztához adjuk.

Elkezdjük összekeverni, úgy hogy a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor letakarva, lehetőleg meleg helyen magára hagyjuk.

Ezután egy tálcát beolajozunk, vagy sütőpapírral kibélelünk és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából rá.

Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, akkor kézzel ujjnyi vastagra nyújtogatjuk őket és forró olajelkezdhetjük a sütést. 
Mi kb. tenyérnyi méretű darabokat szoktunk sütni, nem a balatoni kiszerelésű pizza méretet. Otthon könnyebb ekkorákkal dolgozni és talán az illúzió is megvan, hogy nem eszünk annyit..:)

Én magában szeretem a legjobban, de sajttal és tejföllel is tökéletes.

Aki esetleg nem tudná, annak mondom, hogy célszerű napraforgó olajban kisütni, mert az olíva sajnos hamar megég.

Jó sütögetést.. és ígérem a következő bejegyzés wellness lesz!

img_8313_1.JPG

Inez

@inezpriger

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr168821022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.