Császármorzsa

2016. június 07.

Nyár végén, ha minden jól megy, elköltözünk. Iszonyatosan várom. Többek között azért, mert az új házban egy gyönyörű, hatalmas konyha lesz, sok-sok hellyel és fotózási lehetőséggel. A mostani konyhánk elég pici és gyakran kiszorulok az étkezőasztalra előkészülni. Arról nem is beszélve, hogy egy komolyabb főzés után olyan ez a helyiség mint egy csatatér.

img_8491.JPG

Gondoltam költözésig kiesszük a kamraszekrényt, mert annyi kajánk van a polcokon, hogy egy kisebb falut etethetnénk. Első körben felmértem miből van sok, és azt láttam, hogy annyi búzadara van, hogy fél évig simán ehetnénk minden nap tejbegrízt. Így lett császármorzsa a vacsink. 

Létezik az osztrák és a magyar verzió. Én most az utóbbit csináltam, mert ez készül grízzel. Az osztrák egyébként nagyjából egy sűrű palacsintatészta és nagyobb rusztikus darabokban tálalják, míg a magyart inkább morzsásan. Én a kettő között lőttem be, kicsit morzsásra, kicsit darabosra.

img_8501.JPG

Hozzávalók:

  • 100 g búzadara
  • 20 g liszt
  • 2 tojás
  • 2-3 ek cukor
  • vanília
  • 50 g vaj
  • 250 ml tej
  • csipet só

Tálaláshoz:

  • lekvár 
  • porcukor 

A lisztet összeöntjük a búzadarával, majd hozzákeverjük a tejet. A keveréket egy fél órát állni hagyjuk, hogy a búzadara megszívja magát nedvességgel.

A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, és hozzákeverjük a tejes keverékhez. (Van, hogy valamennyi olvasztott vajat is beleteszek, így kicsit lágyabb lesz a tészta.)

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a hozzákeverjük a masszához.

A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, erre öntjük rá a masszát. Fakanállal folyamatosan kevergetjük, míg szét nem esik kisebb darabokra. Itt ízlés kérdése, hogy mekkora darabokra hagyjuk.

Célszerű egy nagyobb serpenyőt választani, hogy kényelmesen tudjuk benne kevergetni a tésztát. 

Porcukorral megszórva és valamilyen gyümölcslekvárral tálaljuk.

img_8510.JPG

Jó étvágyat!!

Inez

@inezpriger

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr828784030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.