Áfonyás fehércsokis cookie

2016. május 05.

Mostanában kekszfüggő lettem. Bármilyen típusból, bármilyen mennyiséget képes vagyok megenni. Sokszor nincs időm/energiám ebédet főzni és olyankor pár darab keksszel letudom a dolgot. Igen,tudom.. Nem a legegészségesebb dolog egy 4 hónapos baba mellett, de sajnos ez van. 

Az ALDI-ban lehet kapni egy bizonyos fajtát, ami ár-érték arányában nem a legtutibb - főleg ha kilószámra fogyasztom -,így jött, hogy megcsinálom magamnak itthon. Egy-két dologra kell csak odafigyelni és konkrétan olyan íze és állaga lesz mint a boltinak.

img_8421.JPG

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

  • 100 g aszalt vörösáfonya
  • 1 tábla fehércsoki
  • 250 g liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 200 g (barna vagy kristály)cukor
  • 170 g vaj
  • 1 tojás
  • fél tk só
  • 2 tk kukoricaliszt (ha ez véletlenül nincs otthon, akkor elhanyagolható.az állag miatt használom,de enélkül sem lesz baja)

 img_8015.JPG

Kézi habverővel addig verjük a szobahőmérsékletű vajat,amíg krémes állagú nem lesz. Hozzákeverjük a cukrot, a vaníliát,végül a tojást.

(Én szilikon lapáttal szoktam a keverőtál oldaláról leszedni ami odaragad. Legalább 2 keksznyit megspórolok vele.:))

Egy másik tálba öntsük össze a lisztet, (a kukoricalisztet, ha van) a szódabikarbónát és a sót. Ezt 2-3 részletben adjuk hozzá a folyékony masszához.

Ezután szórjuk bele a feldarabolt fehércsokit és az áfonyát.

Viszonylag masszív állagú tésztát kapunk.

Evőkanál segítségével kis kupacokat formálunk és egy (sütőpapírral bélelt) tálra tesszük, amit fóliával lefedünk. 

img_8023.JPG

Ez megy a hűtőbe, legalább 2 órára, maximum 2 napra. 

Ha kivettük a hűtőből és készülünk sütni, arra figyeljünk hogy egy körben maximum 8-10 darabot csináljunk, jó nagy helyet hagyva a gomócok között,mert nagyon kilapulnak. 

Jártam már úgy, hogy -az alábbi képhez hasonlóan- sűrűn helyeztem őket egymás mellé.. Nem akarok róla beszélni.

img_8031.JPG

Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 percig sütjük,amíg a széle aranybarna színt nem kap.

img_8403.JPG

Ajándék ötletnek is tök jó. Dobozban pedig egy hétig is eláll, ha kibírnátok, hogy ne egyétek meg egyből!:) 

Inez

@inezpriger

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr228683448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.