Nagyon omlós fonott kalács

2016. március 26.

Húsvét egyenlő sonka, tojás, kalács. Ebből nekem a tojásfestés és a kalács sütés a kedvencem. Van aki teljesen boldogan emeli le a kisbolt polcáról az előre megfestett tojásokat és a csomagolt kalácsot. Ezzel mondjuk nincs is semmi baj, sőt, elmondom, hogy én is le szoktam néha. De a cél most az, hogy aki eddig mindig a polcon kereste, az most a hozzávalókat szerezze be és szépen lelkesen menjen haza megsütni. Higyjétek el,  elég jó dolog a kalácsillat a lakásban, a tudat pedig hogy az egyik legfontosabb részét az ünnepi reggelinek te csináltad, még jobb.

img_8106.JPGTele az internet mindenféle kalács recepttel, úgyhogy sok új nem lesz a nap alatt. Mindenesetre leírom, hogy én hogy fésültem össze a sok receptet amit ismerek, mi vált be és mitől lett szuper omlós. Mivel a saját receptemként tekintek rá, így elég büszke vagyok rá.

img_8138.JPG

Csináltam egy sós és egy nutellás verziót, hogy azért ne legyen hiperuncsi a bejegyzés. Azt javaslom első körben, hogy ennek ne egy rohanós napotokon álljatok neki.. Kicsit kupis és a kelés is elég sok időt elvesz. Legalább 1.5-2 órát kell kelni hagyni, hogy könnyű tésztát kapjunk.

Hozzávalók 2 db kalácshoz: 

  • 60 dkg liszt átszitálva
  • 50 dkg rétesliszt 
  • 10 dkg cukor (a sós verzió esetében 2 dkg)
  • 4 dkg vaj
  • 2 ek tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1 dkg só 
  • 100 ml habtejszín
  • 4,5 dl tej

 

  • Nutella 

 A kenéshez:

  • 1 tojás
  • 3 ek tej

Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl meleg tejbe és megszórjuk 1 evőkanál cukorral.

Összekeverjük az összes többi hozzávalót, ügyelve arra, hogy a vaj ne legyen túlmikrózva, azaz totál folyós. A legjobb ha szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni. Ha mégis mikrózzátok, akkor kb. 10-20 mp elég neki. Amikor habos az élesztős tej, azt is hozzákeverjük a tésztához. 

img_7961.JPGHa van dagasztógépetek, tök jó, ha nincs, akkor kézzel kell gyúrni, elég sokáig. Amint összeállt a lágy tészta, egy órát hagyjuk kelni.

Ha kb a duplájára kelt, félbe kell vágni és a két felet 3 részre osztani. 

img_8006.JPG

img_8035.JPG

img_8047.JPG

Ekkor jön a fonás. Ez olyan, mint a sima hármas fonás, amit mindenki ismer, akinek hosszú haja van és valaha befonta. Ennél rengeteg szebb és menőbb fonás létezik, de most se magamat, se Benneteket nem fárasztanálak velük.

img_8049.JPG

img_8055.JPG

img_8059.JPG

img_8063.JPG

img_8066.JPG

A nutellásnál mindegyik szárba bevágást készítettem és abba kanalaztam bele a nutellát, óvatosan, hogy ne folyjon le a szélein. Ez nekem viszonylag rusztikusra sikerült, de biztos meg lehet oldani szebben is.

img_8073.JPG

img_8084.JPG

A befont kalácsokat újra magukra hagyjuk kelni egy kicsit. Legalább 3/4 óra - órára.

img_8091.JPG

Ezután egy tojással elkeverünk három evőkanál tejet és megkenjük vele a tetejüket.

img_8101.JPG

170 fokon sütjük 35-40 percig, amíg arany színe nem lesz. Légkeverés esetén 150 fok is elég.

img_8109.JPG

img_8151.JPG

A szép képeket köszi, Andris

Nektek pedig jó sütögetést és Kellemes Ünnepeket kívánok!!

Inez

@inezpriger

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr678527776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.