Vendégváró fügés-kecskesajtos pizza

2016. március 04.

img_7887.jpg

Ilyen pizzát akkor csináltam először, amikor Viki és Dávid jöttek hozzánk átadni az esküvői meghívójukat. Háromféle pizzával készültem aznap. Egy fáradt sonkással, egy tejfölös csirkéssel és ezzel a kecskesajtos fügéssel, mint kuriózum. Azt gondoltam, hogy az utóbbi lesz a kevésbé kapós, mivel a kecskesajt és a füge is viszonylag megosztó étel, de szerencsére tévedtem. Mindenki azt ette kétpofára.

 

Azóta pedig többen is kérték a receptjét, úgyhogy ezen és az aznap esti sikeren felbuzdulva, íme az elkészítése:

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 lapos ek cukor
  • só ízlés szerint

 A feltéthez:

  • 4 db füge
  • 200 g kecskesajt vagy ricotta
  • 80 g pármai v. serrano sonka
  • bazsalikom levél ízlés szerint
  • 2 ek olívaolaj  
  • 1 csipet rozmaring (opcionális)

 

1. Melegítsd elő a sütőt.

2. Második lépésben jön a kedvencünk. Az élesztő. Az előző kelt tésztánkhoz hasonlóan járunk el, annyi különbséggel, hogy most nem tejbe, hanem vízbe morzsoljuk bele, mielőtt rászórjuk a cukrot. 

3. Amíg az élesztő habosodik, a lisztet mérd ki, és a közepén alakíts ki egy kis mélyedést, valamint add hozzá a sót is. Mehet bele bátran, mert a pizzatésztát elég nehéz elsózni. Mindenképp többet tegyetek bele,mint egy csipet.

 img_7810_1.JPG

4. Amikor felfutott az élesztő, öntsd hozzá a liszthez, és kanalazd rá az olajat. Az egészet jó alaposan dolgozd össze. Akkor jó, ha összeállt és nem ragad  az edény oldalához. Ha szükséges, még némi vízzel vagy egy kevés olajjal lehet lágyítani a tésztát. 

img_7825.JPG

5. Ezután fedd le egy ronggyal, és tedd félre kelni, legalább 40-50 percre.

img_7828.JPG

6. Amikor nagyjából a duplájára nőtt, alakíts belőle egy vagy két golyót, attól függően, hogy mekkora pizzát szeretnél és nyújtsd nagyon vékonyra. Nem baj ha nem sikerül kerek formájúra, akkor szép rusztikus lesz.

img_7875.JPG

7. Ha kész, locsold meg egy kevés olívával (opcionálisan szórd meg rozmaringgal) és kend meg kecskesajttal. Én az alábbi képen látható fajtát szoktam venni és a végére hagyok belőle valamennyit, amit sütés után rakok rá a tésztára, hogy legyenek krémes részei.

img_7872.JPG

A fügét vágd vékony szeletekre és azt is oszlasd szét rajta. Sajnos nekem most csalnom kellett picit, mert természetesen aznap nem volt elég friss füge a zöldségesnél. Murphy... Úgyhogy mivel a tésztám és a képek fele már kész volt, jobb híján szárított fügével és datolyával pótoltam a hiányt.

Ennek ellenére azt javaslom, hogy csak akkor álljatok neki, ha tudtok szerezni elegendő friss fügét (!), mert nyilván nem lehet összehasonlítani a kettőt..

8. Ha rákerült a sajt és a füge az alapra, tedd sütőpapírra és süsd 230 C fokon kb. 10-15 percig. Amikor már szép barna a széle, vedd ki a sütőből és pakold meg pármai sonkával és a letépkedett bazsalikom levelekkel.

img_7900.JPG 

img_7918_1.jpg

Jó pizzázást! 

Inez

@inezpriger

 

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr308440526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.