Vilma néni féle aranygaluska, körtés-fahéjas vanília öntettel

2016. február 24.

 

img_7730.JPG

Van egy pár étel, amiből embertelen mennyiséget képes vagyok megenni. Ez az egyik közülük. Ha nem félnék tőle, hogy 100 kilós leszek, hetente sütnék egy óriási adaggal. Azt mondják, hogy ez egy bonyolult és macerás süti. Gondoltam ezt most megcáfolom.

A szüleim megörökölték “Vilma néni szakácskönyvét”  és voltak olyan cukik, hogy kölcsönadták annak ellenére, hogy van rá esély, hogy többé nem kapják vissza. Ez a könyv kb. 60 évvel ezelőtt lett kiadva és talán a kedvenc darabom. Hiányzik a borítója, darabjaira van esve és pár cellux tartja össze, arról nem is beszélve, hogy régi könyv illata van… Mi kell még?!

img_7652.JPG

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 25 dkg darált dió (10dkg cukor + 15 dkg darált dió)
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg vaj

img_7665.JPG A vanília öntethez:

  • 700 ml tej
  • 3 tojássárgája
  • 1 db körte
  • 1 ek vaj
  • 1 ek méz
  • 1 kk fahéj
  • 5 dkg cukor

Légyszi senkit ne ijesszen el az élesztő és a kelt tészta! Ezt azért mondom, mert a barátnőim felét el szokta.. Valamiért a kelt tészta mumus lett sokaknak, de ezt most szépen együtt elengedjük. 

1. Első körben túlesünk az élesztős részen. (Nem “futtatunk” semmit sehova.) 

Ez nálam úgy néz ki, hogy egy kis tálba öntöm a tejet és berakom a mikróba kb. fél percre. Mondják, hogy nagyon fontos a tej tökéletes hőmérséklete és hogy nem lehet túl forró.. Engem ez nem szokott különösebben érdekelni. Fél percnél megnézem, és ha melegnek vagy akár picit forrónak is ítélem meg, kiveszem, belemorzsolom a friss élesztőt, rászórok kb. 1-2 evőkanál kristálycukrot és békénhagyom. 

2. Ezután egy tálba öntöm a lisztet, sót, a maradék cukrot, a 4 dkg puha vajat, a két tojást és a már habos élesztős tejet. Kézzel addig gyúrom, amíg össze nem áll.

img_7671.JPG

3. Ha kész, félrerakom egy fél óra-órára, amíg a duplájára nő. - Itt megjegyezném, hogy nekem *többször* volt olyan, hogy egy centit sem emelkedett a tésztám, de miután bepakoltam a sütőbe, megoldódott a probléma. Szóval nem kell kétségbeesni, ha valamiért netán nem kelt meg. Attól még a végén ugyanolyan jó lesz. -

img_7676.JPG

4. Egy magasfalú edényt kikenek vajjal és megszórom dióval vagy zsemlemorzsával. Ebbe kezdem el belekanalazni a tésztát. Itt segít, ha a kanalat belemártjuk olvasztott vajba, így nem fog hozzáragadni a tészta.

img_7687.JPG

5. Rakok egy sor tésztát, megkenem olvasztott vajjal, majd megszórom bőségesen a cukros darált dióval. Ezt folytatom, amíg van tészta. Nem baj, ha nem sikerül egyenletesen pakolni, a sütőben úgyis szép egységesre sül.

foto_3_1.jpg

6. A tetejét megszórom a maradék dióval és meglocsolom a maradék olvasztott vajjal. Ettől lesz omlós, de jó ropogós. 

foto.JPG

7. Betolom a sütőbe és fél óra alatt 180 fokon aranybarnára sütöm.

A vanília öntet elkészítése:

A 3 tojássárgáját simára keverem 5 dkg cukorral és egy kevés tejjel, majd hozzáadom a vaníliarúd kikapart magját és szép lassan a maradék tejet. Tűzre teszem és állandó keverés mellett megfőzöm.

A vajon puhábbra főzöm a meghámozott, felkockázott körtét. Amikor már szinte szétesik, ráöntöm a mézet és a fahéjat, majd hozzákeverem a vaníliához.

Tálaláskor az aranygaluskát meglocsoljuk a forró sodóval.

img_7713.JPG

Viki átjött napközben, úgyhogy ő a tanúja, hogy viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészül. Ebédre pedig szépen belapátoltuk a tepsi felét, úgyhogy azt is tanúsíthatja, hogy elég finom lett..

 

Inez

@inezpriger 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr358413818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.