9 perces nyak streching gyakorlatsor

2017. augusztus 31.

maxresdefault_1.jpg

A stressz és a feszültség nem csak a lelkünkre, de a testünkre is kihat, sokszor fejfájás vagy fájdalmasan feszes izomzat formájában jelentkezik.  Egy hosszú és nehéz munkanap után ki ne érezte volna még, hogy a csuklyás izma szinte beton keménységű, a nyaka fáj és a feje zsong.

Hogyan okozhatja a stressz az izmok merevségét?

A szervezetünkben működik egy úgy nevezett “üss vagy fuss” rendszer, melynek lényege, hogy amint az agyunk úgy érzékeli veszélybe kerültünk aktiválódik és energiával látja el testünk azon részeit, amik a meneküléshez vagy harchoz szükségesek. Tehát ha szembe találjuk magunkat egy oroszlánnal, a szerveztünk olyan hormonokat szabadít fel, amelyek energiát juttatnak az izmainkba, hogy elfuthassunk, vagy harcolhassunk a túlélésünk érdekében. Amikor stressz ér minket ugyanez a rendszer lép életbe, azonban ellentétben az oroszlánnal, a stressz helyzet nem pillanatokig, hanem akár napokig, hetekig, hónapokig is fenn állhat, így az izmainknak nincs ideje relaxálni és fájdalmasan merevvé válnak. A kör pedig tovább folytatódik, a merev nyakizmok ugyanis gyakran vezetnek fejfájáshoz.  

Mit tehetünk ellene?

    • Gyakori stretching! A stretching az izmok nyújtását jelenti, napi szinten végezve lazíthatjuk az izmokat, csökkenthetjük a feszültséget vele. A mai videóban egy átfogó 9 perces nyak stretchinget mutatok be nektek, ami már az első alkalommal végezve is érezhetően csökkenti a merevséget és a fájdalmat, rendszeresen végezve pedig segít csökkenteni a stresszt. A gyakorlatokat úgy állítottam össze, hogy akár az íróasztal mellett is kivitelezhetőek legyenek, így napközben is tudj lazítani.
  • Testmozgás! A rendszeres fizikai aktivitás, legyen az edzés, vagy séta, vagy biciklizés, boldogság hormonokat szabadít fel, amik csökkentik a fájdalmat és általánosan jó közérzetet biztosítanak.
  • Meditáció! Segít lecsendesíteni a gondolatokat, ellazítani a testet. Szerencsére nagyon sok ingyen is elérhető vezetett meditációs tartalom van az interneten, akár Youtube-on, akár különböző appliációk formájában. Próbáljátok ki nektek melyik segít a legjobban!
  • Masszázs! Erre nem kell rábeszélni senkit, a masszázs jó dolog, csökkenti a feszültséget, fokozza a vérkeringést, és lazítja a testet, szeretjük.

 



Remélem tudtam segíteni! 

Ha kérdésetek lenne bátran keressetek, ha pedig tetszett a videó iratkozzatok fel a csatornára.

 

Kovács Tímea

@timeamea

timea@willgo.life

 

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr3912794610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása