Tonhal steak-sütőtökös spenóttal

2016. december 09.

A Karácsony előtti időszak a legtöbb embernek manapság már nem a meghitt átszellemülésről és a családdal töltött minőségi készülődésről szól , hanem az állandó rohanásról, aktuális projektek befejezéséről, irreális árú ajándékok után való szaladgálásról és a konstans stresszről, hogy mi hiányzik még a tökéletes ünnephez. Sok nő/anyuka próbálja felülmúlni a tavalyi önmagát és mindenből kihozni a maximumot, vagy egy kicsit többet..

Erre reagált idén a Lidl egy kampánnyal, ami arra világít rá, hogy mennyi munkája van otthon ebben az időszakban a nőknek és hogy lehetne megkönnyíteni a dolgukat. Ehhez csatlakoztunk mi is, boldogan, átérezve a mondandót. 

marksomay_20161208_dsc_2398.jpg

Első körben, egy (és fél) receptet hoztam, ami nem túl időigényes, de már megüti az "ünnepi mércét". Ilyenkor már égnek otthon a karácsonyi fények, egy-két díszt is feldbobtunk és az adventi naptár a nappali közepén virít, arra várva, hogy minden este lelkesen bontogassuk. Ehhez a hangulathoz pedig szerintem néha dukál egy picit különlegesebb vacsi, mint a vajas pirítós. 

marksomay_20161208_dsc_2401.jpg

Tonhal steak sütőtökös spenóttal

  • Deluxe tonhal steak - Lidl
  • spenót
  • fokhagyma
  • bors
  • sütőtök
  • méz
  • olaj
  • vaj

 Abban az esetben, ha nincs a közeledben halpiac, vagy bármilyen bolt, ahol friss tengeri herkentyűket árulnak, (vagy csak szimplán időd nincs eljutni egy ilyen helyre) tökéletes megoldás a Lidl-ben kapható fagyasztott tonhal.

marksomay_20161208_dsc_2408.jpg 

Ezt fogyasztás előtt 2-3 órával szobahőmérsékleten kell tartni, hogy szép fokozatosan olvadjon ki. 

Először a sütőtököt készítjük el, mert ez a legidőigényesebb az egészben. Meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, alufóliára rakjuk, meglocsoljuk olajjal és mézzel, majd sütőbe tesszük. Kb. 35 perc alatt puhára sütjük.

A spenót szárát levágjuk, megmossuk, kevés vajon megfonnyasztjuk. 

Hozzáadunk egy kis gerezd fokhagymát és fűszerezzük, (só,bors) ezután félretesszük. Használhatjuk ugyanazt a serpenyőt a hal sütéséhez, megspórolva a mosogatnivalót. 

Ha elkészült, rápakoljuk a sütőtök kockákat, sózzuk-borsozzuk ha szükséges és meglocsoljuk egy leheletnyi mézzel.

A tonhalat mindkét oldalán 2-3 percig sütjük, hogy a közepe picit rózsaszín maradjon. Ez ízlés kérdése, van aki szinte nyersen eszi, van aki teljesen átsütve. 

marksomay_20161208_dsc_2343.jpg

Egyből tálaljuk, mert ez is - mint a legtöbb étel - frissen a legjobb. Annak ellenére, hogy fagyasztott termékről beszélünk, intenzív "tenger" íze van, ne lepődjetek meg.

marksomay_20161208_dsc_2389.jpg 

Ráadásnak pedig egy gyors desszert vagy ajándék ötletet is hoztam:

Házi készítésű gránátalmás bonbon 

 marksomay_20161208_dsc_2657.jpg

  • 1/2 gránátalma
  • 1 tábla étcsoki
  • szilikonforma

A csokit kockákra törjük, vízgőz fölött elolvasztjuk, majd amikor már szép selymes állagú, hozzákeverjük a gránátalmát. 

marksomay_20161208_dsc_2611.jpg

Szilikonformába lapátoljuk, jól elegyengetjük, hogy a lyukakat szépen megtöltse a csoki.

A teraszra/ablakba kitéve, ebben a remek időben kb. 1 óra alatt megdermed és elnyeri a végleges formáját.

marksomay_20161208_dsc_2593.jpg

Jó készülődést.. :)

Inez

@inezpriger

 

fotók: Somay Márk

kalligráfia: Tóth Ági 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr6212033789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.