Hogyan szervezz esküvőt?

2016. február 08.

Rengeteg üzenetet kaptam Tőletek az esküvőnk részletei után érdeklődve, és mivel tudom, hogy sokan most fogtok bele a nyári esküvőtök szervezésébe, hoztam pár tippet és ötletet, amiket jó tudni és amire jó odafigyelni. Remélem segítek Nektek vele és olyan csodás napotok lesz, mint amilyen a miénk volt!

viki_da_vid_esku_vo_net_243.jpg 

1. Indíts egy esküvő füzetet!

Ez egyrészt szuper emlék lesz majd, másrészt pedig segít mindent fejben - vagy legalábbis egy helyen - tartani. Minden találkozóra vidd is majd magaddal és a fontos dolgokat mind jegyezd fel benne! 

#weddingplanning ON � #vikiesdavid #itsaboutus

Viktoria Bolla (@viktoriabolla) által közzétett fénykép,

2. Ne pánikolj!

Még mielőtt bármilyen részletbe belemennénk, nagyon fontos, hogy magadban eldöntsd, hogy Te nem leszel olyan menyasszony, aki a szalvéták színén veri a balhét. Tudatosítsd magadban, hogy miért is történik mindez, és jó esetben arra jutsz, hogy végülis a lényeg az, hogy a szerelmed kimondja Neked a boldogító igent. Arra pedig jobb ha felkészülsz, hogy valami biztosan máshogy fog alakulni, mint ahogy elképzelted. De gondolj arra, hogy semmi sem ér annyit, hogy idegeskedj rajta. Végül minden úgyis rendben lesz.

3. Vondd be Őt is!

Persze minden vőlegény maga dönti el, hogy mibe szeretne belefolyni és mibe nem, de add meg neki a lehetőséget. Ez ugyanúgy az Ő napja is, mint amennyire a tiéd. Ha már itt tartunk, ne is akarj olyan dolgot ráerőltetni, ami neki nem tetszik! 

  • Pénz 

Sajnos megkerülhetetlen, hogy ezt már az elején tisztázzátok, és kialakítsatok egy büdzsét, amihez ragaszkodtok. Átláthatatlannak tűnik elsőre, hogy mi és miért kerül annyiba egy esküvő kapcsán, de amint elkezditek szervezni, és több helyről is ajánlatot kérsz, megértitek. Ráadásul sok esetben nem is feltétlenül éri meg spórolni, hiszen az a minőség rovására mehet. Arról pedig nem is beszélve, hogy az ár-érték arány sokszor becsapós, mert kevésbé jó szolgáltatók is közel azonos árat tudnak kérni, mint azok, akikről azt gondolod, hogy biztos megfizethetetlenek. 

A legjobb ötlet szerintem eldöntenetek, hogy mik azok a pontok, amik igazán fontosak nektek és amiért nem sajnáljátok a többet sem kifizetni. Cserébe azonban a nem olyan fontos dolgoknál igenis meg kell húzni a határt.

4. Helyszín

Az első dolog, amit jó ha eldöntötök, hogy hol szeretnétek kimondani azokat a bizonyos szavakat, majd pedig, hogy hol szeretnétek ezután ünnepelni. A legokosabb először csak nagy vonalakban kitalálni, hogy hol tudjátok magatokat elképzelni. Szeretnétek templomi esküvőt vagy inkább a szabadban képzelitek el a szertartást? 

Itt például fontos tudnotok, hogy ugye a polgári esküvő teszi hivatalossá az esküvőt, így ezt meg kell ejteni a templomi előtt. Van lehetőség arra is, hogy az anyakönyvvezető kimenjen egy megadott helyszínre, azonban ezért plusz pénzt kell fizetnetek. 

viki_da_vid_esku_vo_net_067.jpg

  • Polgári & Templom

Mi a polgárit első körben ketten (két tanúval), a templomi esküvő előtti napon képzeltük el, abból kiindulva, hogy maga a "nagy durranás" majd másnap lesz. Végül a szülők meggyőztek minket, hogy ez számukra is egy fontos pillanat és szeretnének részt venni rajta. Mondanom se kell, hogy nem bántuk meg, hiába a legegyszerűbb szertartást kértük, még így is nagyon szépre sikerült. Ez után mi külön váltunk, mivel fontosnak tartottuk, hogy csak másnap a templomban lássuk meg először egymást. 

  • Lagzi

Jó tudni, hogy itt főleg éttermek és rendezvénytermek között lehet válogatni. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, mint például, hogy egy rendezvényterembe mindent neked kell intézned, hiszen ott csak a terem használatért fizetsz. Éttermeknél azonban általában minimális a dekoráció variálhatósága, az pedig biztos, hogy csak az ő megadott menüjüket tudod választani.

Nekem első perctől, amikor eldöntöttük, hogy télen tartjuk az esküvőnket, a Flashback Studió terme villogott a szemem előtt. Hihetetlenül tetszett a loftos, klinkelt téglás belső tere, amit már előre összekombináltam fejben a vintage hangulatú dekorációval. Így igazából bármilyen helyszínt néztünk, semmi sem fogott meg annyira. Szerencsére Dávidnak is tetszett, így le is csaptunk rá.

viki_da_vid_esku_vo_net_129.jpg

5. Dekoráció

Hogy őszinte legyek, ezzel bajlódtunk a legtöbbet, mivel nálunk például ez volt az egyik olyan pont, amin úgy gondoltuk meg tudjuk húzni a kiadásokat. Elég konkrét elképzelésem volt arról, hogy milyen dekoráció illene hozzánk és emiatt úgy gondoltam, hogy könnyen meg tudjuk majd oldani. Sok DIY módszert kinéztem, és elhittem, hogy majd akár mi megcsináljuk a dekor nagy részét, hiszen a Pinterest tele van jobbnál-jobb ötletekkel. És tényleg, nézzetek körül a gyűjtésemben - konkrétan annyi jó dolog van, hogy 15 esküvőt is meg lehetne belőle csinálni. 

De miután több dekorossal is beszéltünk, rá kellett jönnünk, hogy a kevés, finom dekoráció se lesz olcsó egy ekkora helyszínre. Viszont itt emelném ki azt, hogy nagyon fontos a megfelelő szakember, aki érti, hogy mit szeretnél és meg is valósítja, mivel minimális különbség volt profi és kezdő árajánlata között. Mi végül a ceremónimesterünk tanácsára, Molnár Csillát választottuk, aki tökéletesen megvalósította, amire vágytunk.

viki_da_vid_esku_vo_net_159.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_127_1.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_135_1.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_668.jpg

6. Zene

Az első tanács amit kaptunk, az az volt, hogy mindenképp élő zenét válasszunk, hiszen a hangulatot nagyon meghatározza, hogy hús-vér emberek zenélnek, akik szívüket-lelküket kiteszik azért, hogy ti jól érezzétek magatokat. Mivel nem rajong a mulatós zenéért, így a lehetőségeink igencsak korlátoltak voltak, de pontosan ennek köszönhetően kincsre találtunk! Szívből tudom ajánlani Nektek a Veronika& The Wedding Boys nevű zenekart, akik kifejezetten esküvőkre állnak össze.

viki_da_vid_esku_vo_net_584.jpg

Persze hajnalban nálunk is beindult a Youtube DJ - azaz mindenki olyan zenét rakhatott be, amire vágyott, így a Bulibárótól elkezdve a Mizun át végül minden volt.  

7. Programok

Ha több, mint 50 főt hívtok meg, mindenképp megéri Ceremóniamesterre gondolnotok. Első körben biztos sokan feleslegesnek ítélhetik, de egyáltalán nem az. Mi többször is találkoztunk a szervezés alatt a miénkkel, aki így végigkísérte a folyamatokat és minket is jobban megismert, hogy pontosan milyen esküvőt is szeretnénk. A nagy napon pedig elmondhatatlan segítség volt.. Kezdve attól, hogy ha a helyszínen nem jó helyen van valami, azon át, hogy egész nap szervezi - irányítja - informálja a vendégeket.

viki_da_vid_esku_vo_net_639_1.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_613.jpg

Torta - Rétesbolt és Cukrászda

Mi Pallagi Ákost választottuk, aki hihetetlenül lenyűgözött minket is és az egész násznépet. Mindenhol ott volt és segített, de mégsem érezte az ember azt, hogy túlszerepelné az estét. Számunkra fontos volt, hogy legyenek beszédek és hangulatteremtő játékok, ezeket is mind ő irányította. Remekül megszervezett volt minden, amit azonban a vendégek nem egy túlszervezett, feszült szituációként éltek meg, hanem egy gördülékeny, jó hangulatú estének.  

  • Beszédek és játékok

Nem tudunk elég hálásak lenni azoknak a családtagoknak és barátoknak, akik készültek és beszédet mondtak az esküvőnkön. Mindenképp ajánlom Nektek is, hogy kérjetek fel pár embert arra, hogy mondjon köszöntőt. Bár itthon ez nem igazán szokás, nálunk elsőre sokan furcsállták is, mondván, hogy ez az amerikai filmekben szokott csak lenni, de számunkra is életünk egyik legemlékezetesebb pillanatai lettek ezek, ráadásul hihetetlen jó és bensőséges hangulatot adott az esküvőnek. 

viki_da_vid_esku_vo_net_343.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_421.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_407.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_310.jpg

Nekünk fontos volt az is, hogy ne csak hajnalig táncálosból álljon a lagzi, de legyenek különböző játékok is. Ilyen tipikusan a cipős játék, vagy a gyertyafény keringő, sőt nálunk volt egy rögtönzött fiú-lány táncpárbaj is. Ezekért is mind Pallagi Ákos volt a felelős és szerencsére hihetetlenül jól sült el mindegyik. 

viki_da_vid_esku_vo_net_454.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_596.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_631.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_640.jpg

9. Tánc

Mi két tánccal is készültünk, egy keringővel nyitótáncnak és egy flashmobbal a barátainkkal. Bár a kettő pont fordítva sikerült, mint amire számítottunk, szerintem mindkettőt megérte megcsinálni. A keringőnket sikerült elrontanunk, hiába gyakoroltuk rengeteget, bár igazából csak egy jót nevettünk rajta és állítólag kívülről senkinek nem tűnt fel, hiszen csak mi tudtuk a lépéseket. 

viki_da_vid_esku_vo_net_500.jpg

Viszont a flashmob, bár rengeteg bénázással szerveztük, végül megalapozta az este hangulatát. Mi is sokáig gondolkoztunk rajta, hogy legyen-e egyáltalán, mivel a barátaink többsége számított rá, hogy valami ilyesmivel előrukkolunk. Végül arra jutottunk, hogy bevonjuk őket is, és így leginkább a család számára lett belőle meglepetés, nekünk pedig egy vicces emlék.

viki_da_vid_esku_vo_net_520.jpg

Mivel elég későn álltunk neki a gyakorlásnak, így minden barátunk egy oktató videót kapott tőlünk, amiről otthon betanulhatta a lépéseket, és összesen egy darab közös próbánk volt az esküvő hetén. Így érthető, hogy nem sok reményt fűztünk hozzá.. de nagyon jól sikerült! Ezt is csak ajánlani tudom mindenkinek!

A tánc oktatásért pedig óriási köszönettel tartozunk Forró-Török Tündének

10. Fotó&Videó

Bár a mi Márkunk (Kellegy Esküvő) képeit is imádom, úgy gondoltam nálunk inkább érezze jól magát, ahelyett, hogy végigdolgozná, így én is belevetettem magam a fotósok és videósok kutatásába.

Szerencsére jó pár tehetséges embert találni ezen a területen, azonban mind közül kitűnt nekem egy páros, a Pinewood Weddings. Azon túl, hogy szerelmes lettem az összes képükbe és nagyjából minden videójukat megkönnyeztem, hihetetlen meggyőző volt az is, hogy milyen szeretettel írnak róluk kritikát azok, akiknek ők készítették az esküvői képeiket. Így eldőlt, mindenképp őket szeretném.

Mi készítettünk velük eljegyzéses képeket (erről bővebben itt olvashattok) és ezek közül lett az egyik a meghívónk borítója. Már az ottani fotózáson éreztük Dáviddal mindketten, hogy nem hiába a sok pozitív visszajelzés róluk, tényleg őszinte szeretettel és odaadással dolgoznak, és pontosan ettől lesznek a képeik is olyanok, amilyenek: csodálatosak. 

  • Fotólista

Szuper ötlet és óriási segítség, ha összeállítasz egy listát azokból a képekből, pillanatokból, amiket mindenképp szeretnél majd viszontlátni. Ez egyrészt segít a fotósnak, hogy mire koncentráljon, másrészt pedig a ceremóniamesternek is jó tudnia ezekről a képekről, mivel a többség - akkor is ha spontánnak tűnik - szervezést igényel. 

viki_da_vid_esku_vo_net_636.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_388.jpg

Nálunk a fő hangsúly az elkapott pillanatokon volt, amihez nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos, hogy profi fotóssal dolgozz együtt. Rengeteget számít, hogy nem ez az első esküvője és tudja előre, hogy mikor mire lehet számítani és hogyan kell helyezkednie, hogy azt el is tudja kapni. 

viki_da_vid_esku_vo_net_650.jpg

Természetesen mi is csináltunk pár beállított képet, bár ezeknél is inkább a hangulat és az érzelmek átadása volt a lényeg. 

viki_da_vid_esku_vo_net_168.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_174.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_197.jpg

11. Ruha

viki_da_vid_esku_vo_net_006.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_021.jpg

viki_da_vid_esku_vo_net_692.jpg

Minden lány álma a tökéletes menyasszonyi ruhában férjhez menni, így nem csoda, hogy a legnagyobb izgalom ezt övezi. Én is heteken át bújtam minden oldalon a különböző ruhákat és raktároztam a fejemben, hogy melyikből mi tetszik, míg végül eljutottam ahhoz, hogy mit is szeretnék pontosan: felül csipke, hosszú ujjú, hátul mélyen kivágott, alul pedig hercegnő vonalú tüll szoknya, aminek az esését az anyag mennyisége és nem egy abroncs adja. 

Facebookon akadtam bele Beke Luca pár munkájába, amik alapján megbeszéltem vele egy találkozót szeptember elejére. Amikor először találkoztunk Luca biztosított róla, hogy pontosan tudja, hogyan szeretné majd megvalósítani a ruhámat és hogy küld majd pár tervet, amiből választhatok. Végül helyette egy terv készült, ami azonban tökéletesen tükrözte, amit én leírtam. Ezek után megvettük azokat az anyagokat, amiket Luca tanácsolt a ruhához és kitűztük október végét, amikor nekilátunk a ruhapróbáknak, a varrónő pedig a ruha elkészítésének. Teljesen nyugodt voltam az idő beosztásával, mivel a tervek szerint november végére, legkésőbb december első hetében meg kellett volna kapnom a ruhát.

Itt emelném ki, hogy Ti véletlenül se hagyjátok a ruha elkészülését ennyire a végére. Ne nyugtassátok magatokat azzal, hogy legalább nem fogtok a nagy napig órákat tölteni benne a tükör előtt és varázsa lesz, amikor aznap felveszitek. Varázsa így is, úgy is lesz, viszont bármi közbejöhet.

viki_da_vid_esku_vo_net_155.jpg

Nekem végül konkrétan a polgári esküvő napján hajnali 1 órakor készült el a ruha, úgy, hogy este 7 órától folyamatosan rajtam varrta az utolsó simításokat Luca. Az egész abból adódott, hogy - mint kiderült - alapból nem olyan anyagot vettünk, amiből az általám elképzelt felső rész megvalósítható lett volna, így 2 héttel az esküvő előtt a teljes felső részt újra kellett kezdeni. Volt olyan pillanat is, amikor úgy tűnt, hogy a ruha el se fog készülni, mivel a varrónő úgy túl volt terhelve, hogy szinte könyörögnünk kellett azért, hogy megcsinálja a ruhámat.

Lényeg a lényeg, ezt a stresszt nem szeretnétek magatokra venni az esküvő előtti utolsó hetekben, így legyetek okosabbak mint én, és legalább másfél hónappal az esküvő előttig készüljön el a ruhátok. Bár végül tényleg szép lett, az utolsó pillanatbeli kapkodások azért rányomták a bélyegét. 

De ahogy az elején is írtam, előre készülni kell arra, hogy valami nem úgy fog történni, ahogy azt szeretnétek és mégis minden úgy lesz a legnagyobb rendben. Számomra a ruha volt az egyik legfontosabb kérdés a szervezés kezdetekor, de az esküvő napján őszintén szólva szinte bármiben lehettem volna, akkor is életem egyik legboldogabb napja lett volna. 

Remélem sikerült pár hasznos tanácsot átadnom Nektek, de ha bármilyen kérdésetek maradt volna még, ne féljetek írni nekem: viktoria@11ground.com vagy itt kommentben is várom a kérdéseket!

Bolla Viktória
@viktoriabolla

Fényképek: Pinewood Weddings / @pinewoodweddings

A bejegyzésben található összes kép a szerző tulajdona, bármilyen nemű felhasználásához írásbeli engedély szükséges. A cikk megosztása engedélyezett. 

A bejegyzés trackback címe:

https://11ground.blog.hu/api/trackback/id/tr808330782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása